Presenteras av Baga Water Technology
Baga Water Technology - Dricksvatten
Foto: Baga Water Technology

Vattnet påverkar både kaffesmak och avlopp

Tar man en utökad vattenanalys på olika platser i Sverige får man vanligtvis cirka 30 olika ämnen som påverkar varandra och gör vattnet komplext. Detta förändrar i sin tur hur ett nybryggt kaffe smakar. Det är därför man ofta dricker Löfbergs Lila i Värmland, Zoegas i Skåne och Gevalia i Gävle.

Baga Water Technology - Logotyp

Vissa kaffesorter passar bra med hårt vatten och andra med mjukt. Ett visst schampoo kan vara lätt att skölja ur i ens eget hem med desto svårare hos en bekant. Vattens sammansättning är oerhört komplext och påverkar oss på många sätt, likaså den biologiska funktionen i avloppsanläggningar. I den miljön lever de goda bakterierna och trivs de bra så renar de mer effektivt.

– Allt vatten, oavsett om det kommer från egen brunn eller är kommunalt, har olika egenskaper. Precis som ett fingeravtryck. Det är därför en viss kaffesort kan smaka annorlunda beroende på var den bryggs, säger Patrik Ellis.

Surt vatten skapar surkäringar

Även vi människor påverkas i allra högsta grad av vattnets egenskaper. Forskaren Ingegärd Rosborg har gjort diverse referensgrupper, en i Närke och en i Kristianstad där 75 kvinnor deltog. 2010 kom hon ut med sin avhandling som sa att ”kvinnor som dricker surt vatten blir surkäringar”. Dricker man däremot basiskt vatten så får man glada käringar.

– Vattnet påverkar oss mer än vi tror och brist på kalcium och magnesium i vattnet kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta bevisade Ingegärd i sin avhandling som man idag kan läsa på KTH, säger Patrik.

En lagom balans

För att rena sitt vatten köper många en RO-anläggning för sitt dricksvatten vilket gör det destillerat. Men detta är inte heller bra då det inte längre innehåller några mineraler. Om man skalar sin potatis och kokar den i det renade vattnet så dras näringen ur potatisen, vilket i sin tur ger en näringsfattigare mat.

– Det finns värden som man vill plocka ner till noll men andra vill man ha på en lagom nivå, säger Patrik.

Optimalt med 5-12 i hårdhet

Baga Water Technology - Avlopp
Foto: Baga Water Technology

Likaväl som hårt vatten skapar kalkavlagringar på bredare och duschbänkar så kan surt och aggressivt vatten förkortar livslängden på vitvaror. Vattnet fräter då på kopparn vilket reducerar avloppsanläggningens biologisk funktion. Då gäller det att få upp pH-värdet.

– Har man ett hårt eller surt vatten så är det viktigt att man åtgärdar det på rätt sätt och inte totalavhärdar hushållsvattnet. Då blir det driftstörningar i avloppsanläggningen samt att det inte blir ett hälsosamt vatten att konsumera. Men har man en hårdhet på 5-12 så har man ett bra vatten ur alla aspekter, avslutar Patrik.

baga.se kan du läsa mer om Bagas lösningar för rening av både avlopps- och hushållsvatten.