Presenteras av Contura Steel
Contura Steel - Outdoor Kitchen
Outdoor Kitchen från Contura Steel. Foto: Contura Steel

Utekök på god väg att bli en innegrej

I många år har trenden varit att svenskarna köper allt större och mer avancerade utegrillar. Nu växlar allt fler upp till nästa nivå och skaffar ett helt utekök. Contura Steel i Mörrum är något av pionjärer på området.

Contura Steel har anor som sträcker sig tillbaka till förra seklets början när det gäller att tillverka diskbänkar i rostfritt och man har med åren utvecklat ett stort kunnande och hög materialkännedom. Men för fyra år sedan föddes något nytt.

– Det började med att det var en kund som ville ha en diskbänk på stativ. När vi hade satt ihop den så sade vi ”tänk om man satte en grill där, då hade vi haft vi ett utekök”. Sedan spann vi vidare på den tanken, berättar Bert-Ola Nilsson Sohl, produktchef för utekök på Contura Steel.

Först tillverkade man även grillarna som hör till uteköken. Men snart kände man att det var bättre att försöka hitta ett samarbete med en specialist, och när man fick kontakt med Napoleon, en tillverkare av kvalitetsgrillar med rötterna i Kanada så föll bitarna på plats.

Ett fruktbart samarbete

Outdoor Kitchen - produktbild
Outdoor Kitchen. Foto: Contura Steel

– Jag kände att vi förstod varandra från första början. Våra företag kommer från olika fält. Men vi har väldigt mycket gemensamt, som den långa hantverkstraditionen och omsorgen om funktion, design och kvalitet, säger Mats Johansson, säljansvarig på Napoleon.

Idag är uteköken från Contura Steel en komplett lösning för utekök som man tack vare ett smart modulsystem kan få levererat i princip som man vill. Man väljer om man vill ha kolgrill eller gasolgrill och kan komplettera med bänkar, skåp, rinnande vatten och mycket mer.

Tack vare modulsystemet kan man börja med att köpa en eller ett par moduler, och sedan bygga på med fler när behov uppstår. Köken tillverkas på plats i Mörrum och levereras helt färdigbyggt. Kunden behöver inte skruva ihop något själv, utan kan i princip börja laga mat på direkten.

Ett ökande intresse

På Contura Steel märker man tydligt att intresset för utekök ökar kraftigt. Inte minst genom att allt fler konkurrenter dyker upp på marknaden. Det är dock inget som oroar.

– Vi skiljer oss från konkurrenterna genom vår skandinaviska design. Våra kök är också väldigt gedigna och vi har haft en tydlig fokus på att uteköken ska vara funktionella och med hög kvalité. Vi har även kunskapen att göra specialbyggen för de kunder som så önskar, berättar Bert-Ola Nilsson Sohl.

Contura Steel kommer bland annat visa upp sina utekök under Grillmässan ute på Djurgården i Stockholm 25-27 maj. Och på kan man både se och köpa ett komplett utekök och grillar.