Presenteras av Formtrappan
Formtrappan - Solceller
Foto: Formtrappan

Trappreparatör tar nästa steg för miljön med 600 m2 solceller

Med viljan att inte göra avtryck på jordklotet bestämde sig Formtrappan nyligen för att installera 600 kvadratmeter solceller på taket av sin fabrik. Mot slutet av 2016 är målet att bli självförsörjande med vinning för både miljö och företag.

Formtrappan - Logotyp

Ända sedan starten 2012 har Formtrappan satsat på miljösmarta lösningar i sin produktion. I takt med att företagets produktion ökat har det även blivit ett rent ekonomiskt val då det finns en långsiktig vinning med att vara självförsörjande.

En självförsörjande fabrik

Formtrappan - Elbil

Våren 2016 installerade Formtrappan 600 kvadratmeter solceller på taket av sin fabrik och i samband med detta investerade företaget även i tre elbilar. Solcellerna ger bränsle till personbilarna som laddas via en laddningsstation och kan användas när någon i personalen ska på kundbesök.

– Än så länge har jag inte hört om någon annan självförsörjande fabrik i Sverige så med detta miljöfokus är vi rätt unika. Nu satsar vi på en miljöcertifikation för att kunna bedriva vår verksamhet och en storskalig produktion utan att miljö och natur tar skada, berättar John Dahlin, vd på Formtrappan.

Återanvänder restprodukter för uppvärmning

För uppvärmning av sina lokaler på 1 300 kvadratmeter använder Formtrappan spillmaterial från tillverkningen. Den stora fabriken med 10 meter till taknock värms upp via de restprodukter som blir över från varje trappa.

– All energi som naturen skapar är gratis och till för alla om man använder den på rätt sätt. Detta i kombination med vår digitala teknik har verkligen varit ett vinnande koncept, säger John.

En fördubblad produktion

Formtrappan - Renovera
Foto: Formtrappan

Formtrappans produktion har fördubblats sedan fjolåret och idag kan företaget mäta av en trappa på cirka 10 minuter med digitala instrument. I fabriken i Västerås fräser datorstyrda maskiner ut trappstegen vars mått lagras i 15 år för kunder att återanvända.

– Vi expanderar hela tiden och inför våren 2017 har vi sökt bygglov för en utbyggnad. Även denna kommer försörjas av den el som solcellernas genererar. Varje år reduceras jordens resurser och alla har ett ansvar, främst företagen som producerar det som vi alla konsumerar, avslutar John.

Formtrappan arbetar idag från Luleå till Malmö. Företaget har även två säljkontor i Norge. Läs mer om Formtrappans miljötank och hållbara trapprenoveringar i olika material på formtrappan.se.