UC - ID-skydd
Genom tjänsten UC ID-Skydd får du varnings-sms och kan du snabbt upptäcka om någon använder din identitet.

Ta kontrollen över dina kort och ID-uppgifter

TeknikIdag får allt fler sina identiteter stulna av bedragare som använder personuppgifterna för att söka kredit i falskt namn. 2014 ökade antalet anmälningar till affärs- och kreditupplysningsföretaget UC med 50 procent jämfört med tidigare år, en trend som tyvärr fortsätter att öka.

 
Antalet identitetsstölder drabbar allt fler, något som UC vill ändra på. Vi fick en pratstund med Victoria Preger, marknadschef på UC AB, om vad ökningen beror på, vilka som främst drabbas och hur man kan ta kontroll över sina ID-uppgifter och samtidigt stoppa en bedragare.

Hur du skyddar dig
  • Var rädd om din plånbok.
  • Sätt lås på din brevlåda så att obehöriga inte kan komma över personliga uppgifter, till exempel nya kontokort och koder.
  • Kasta inte personlig information i soporna eller pappersinsamlingen.
  • Har du tappat eller blivit bestulen på dina id-handlingar (körkort, pass eller annan id-handling), gör en förlustanmälan hos kreditupplysningsföretagen.
  • Om du har blivit utsatt för kreditbedrägeri, kontakta kreditupplysningsföretagen för att spärra ditt personnummer.
  • Håll koll på ditt kontoutdrag. Följ upp konstiga transaktioner och kontakta din bank omedelbart om något ser konstigt ut.
  • Skaffa ID-skydd. Genom tjänsten UC ID-Skydd får du varnings-sms och kan du snabbt upptäcka om någon använder din identitet.

Varför ökar antalet identitetsstölder?

Det är troligtvis en kombination av att internethandeln har ökat och att folk har blivit lite slarvigare. Anledningen till att antalet anmälda fall av kreditbedrägerier ökar, till följd av identitetsstöld, beror också på att fler kriminella ligor söker sig till denna typ av brottslighet och att straffen för bedragarna är relativt ringa.

Ofta börjar bedragaren med att exempelvis ändra sina uppgifter hos Adressändring och därefter börja beställa varor, tjänster och ta lån i ditt namn.

Vilka drabbas?

75 procent av dem som drabbas bor i storstäder och den största riskgruppen är personer mellan 30-35 år, med ökad tillväxt i gruppen 46-55 år. Bedragaren använder till exempel de stulna personuppgifterna till att köpa en tv på avbetalning. Då kan man i kassan lämna fram ett stulet id-kort som hen har satt ett nytt foto på. Butiken gör sedan en kreditupplysning på den bedragna personen som så småningom får en faktura.

På vilket sätt påverkar ökad försäljning via e-handel antalet bedrägerier?


Det finns så klart skojare och bedragare både på internet och i ”den riktiga världen” när det handlar om utbyte av varor, tjänster och pengar. Men till följd av att försäljningen via e-handel ökat och att allas vår vardag blivit mer digitaliserad och globaliserad, har dessvärre antal kreditbedrägerier ökat.

Hur kan man skydda sina uppgifter på nätet?


UC - Bedrägeri
Bedragaren kan ändra sina uppgifter hos Adressändring och därefter börja beställa varor, tjänster och ta lån i ditt namn.

Det bästa är att förhålla sig sunt skeptisk och ha koll på vem man gör affärer med. Man bör även kontrollera sina uppgifter på nätet regelbundet. Ett annat tips är att skaffa ett bra ID-skydd som varnar en med en signal så fort någon eller några av ens uppgifter har ändrats.

Använder man tjänsten ID-skydd, så kan man med ett enda samtal spärra alla sina värdehandlingar och samtidigt sätta stopp för en bedragare.

www.minuc.se kan du läsa mer om hur du skyddar dig mot kreditbedrägeri.

Redaktionen
redaktionen@temabostad.se