Arid - fukt
Arids installation innebär minimal åverkan på din fastighet. En elektrodslinga monteras strax ovanför golv och ansluts till en kontrollbox. Slinga putsas sedan över eller döljs med en sockel.

Slipp gräva när du dränerar

ByggFukt som samlas i husgrunder och källare är ett vanligt problem i svenska småhus. För att komma tillrätta med detta används oftast traditionell dränering som innebär att dräneringsrör grävs ner för att leda bort vattnet. Svenska Arid satsar nu på ny teknik , som kallas aktiv elektroosmos, för att förenkla processen.

En dränering kan bli en mycket kostsam affär, förutom själva grävningen och installation av dräneringsrör tillkommer även återställandet av en uppgrävd trädgård. Normalt kostar själva dräneringen utförd av en fackman, cirka 3000 kr per löpmeter, vilket för en normalstor villa blir ca 120 000 kr och tar mellan 2 och 3 veckor under gynnsamma förhållanden. Vi har pratat med Martin Graap, delägare på Arid, som med ny teknik avfuktar husgrunder och källare, helt utan att gräva.

Tekniska framsteg

Elektroosmos har använts sedan början av 1980-talet för att avfukta stora byggnader och betongkonstruktioner. Tekniken som användes då var stor, drog mycket ström och krävde ständig övervakning. Arid såg en potential i tekniken och inledde för tre år sedan ett samarbete med en svensk uppfinnare. Med hjälp av modern IT-teknik har man lyckats skala ner anläggningarna och gjort dem både effektiva och strömsnåla.

— Bakom vår teknik ligger åratals av forskning och testande i samarbete med flera ledande tyska forskningsinstitut. Dessutom har både Chalmers och Danmarks Tekniska Universitet verifierat att tekniken med elektroosmos fungerar. Kunskapen om elektroosmos är inte så utbredd i Sverige än och det är något vi vill ändra på, säger Martin.

Aktiv elektroosmos

Den teknik Arid använder sig av kallas aktiv elektroosmos och innebär att man med svagström omvänder fuktens naturliga laddning. Systemet består enkelt förklarat av en centralenhet med elektrodslingor. Det är självreglerande och anpassar sig efter material och mängden fukt.

— Genom att installera elektrodslingor i källaren kan vi med ström vända polariseringen av vattenjonerna så att de blir positivt laddade, förklarar Martin och fortsätter:

—Eftersom marken runt huset är negativt laddad, så ”dras” den nu positivt laddade fukten ut och din källare blir torr. När elektrodslingorna är på plats så kommer effekten nå cirka två meter upp på väggen och två meter ut på golvet, därför räcker det ofta med en slinga i väggen.

Redan många installationer i Sverige

Arid - Diffusion
Arids teknik gör vattenjonerna positivt laddade vilket gör att de dras ut mot den negativt laddade jorden utanför huset.

Att tekniken fungerar bevisas av installationer hos över 300 villor och flerbostadshus. Installationen tar mindre än en dag och kostnaden för en normalstor villa ligger på 59 000 kr efter ROT-avdrag. Arid garanterar att det är torrt inom en månad, annars behöver man inte betala.

—Tack vare alla installationer som har gjort finns det gott om referenser att hänvisa till som bevis för att vår teknik fungerar på de mest varierande fuktproblem. Förutom öppet köp i 30 dagar lämnar vi 10 års garanti, något som vi är tämligen ensamma om i dräneringsbranschen.

Behöver du dränera ditt hus så kan du läsa mer om aktiv elektroosmos och Arid på www.arid.se. Det går även enkelt att boka en gratis fuktanalys om du bor i Göteborg, Malmö eller Stockholm.

Redaktionen
redaktionen@temabostad.se