Presenteras av Boplats
Veidekke - Brf Klätterträdet Kvillebäcken
Grön terrass hos Brf Klätterträdet i Kvillebäcken, Göteborg. Foto: Janne Olander.

Se planerade bostäder i Göteborgsområdet på Bonytt

Göteborg är en stad i förvandling och det planeras ett stort antal bostadsprojekt de närmaste åren. Under Bonytt den 10 september kommer ett trettiotal utställare visa upp sina kommande objekt med inflyttning mellan 2017 och 2025 i Göteborgsområdet.

Boplats logo

Det råder sedan flera år tillbaka kraftig bostadsbrist i Göteborg. Sedan 1990 har Göteborg fått 115 000 fler invånare samtidigt som endast 36 000 bostäder har tillkommit under samma period. Men nu ökar byggtakten och många projekt planeras de närmaste åren.

Boplats som har som uppdrag att informera om planerad och pågående nyproduktion arrangerar varje år utställningen, Bonytt, där planerade hyres-, bostads och äganderätter visas upp. I år blir utställningen större än någonsin då man flyttar in i Exercishuset på Heden den 10 september.

30-tal utställare på plats

Utställning Bonytt
Under Bonytt kommer du kunna träffa ett trettiotal utställare som visar upp pågående och kommande bostadsprojekt, Skiss: Artform Design AB

På plats finns nästan alla de största bostadsbolagen och fastighetsbolagen i Göteborgsområdet och kranskommunerna. Alla projekten som visas under utställningen har en planerad inflyttning mellan 2017 och 2025 vilket ger en samlad bild över vad som kommer att finnas tillgängligt i närtid.

Det kommer att visas upp en blandning av såväl bostadsrätter och egna hem som hyresrätter där man inom kort kommer att kunna anmäla sitt intresse. Maria Meyer-Martins som är vd på Boplats förklarar att utställningen också kommer att ge en försmak av den förvandling som staden är på väg att gå igenom inför 400-årsjubileet:

– Göteborg är på väg att bli en riktig storstad för världen som är både hållbar och öppen. Det är en enorm kraftsamling och det är nu vi skapar Göteborg 2.0, en stad som ska locka människor att leva och bo och mötas.

Hela regionen växer

Maria Meyer-Martins
Maria Meyer-Martins, Foto: Hilda Grahnat

I takt med att Göteborg växer och lockar till sig allt fler människor växer också regionen i stort. Kommungränser suddas ut och det byggs mycket i bland annat Kungälv, Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla i norr och Borås i öster. Kungsbacka växer också väldigt snabbt i söder.

Det är enligt Maria oerhört viktigt att man också visar upp det samlade bostadsutbudet i Västsverige och inte bara Göteborg. Tillgången till bostäder är även mycket viktig för regionens företag så att de kan hitta den arbetskraft de behöver. Tillsammans med bra kommunikationer utökas den funktionella arbetsmarknadsregionen och då är en marknadsplats för hyresrätter som Boplats viktig där allt boende finns på en sida.

Populärt med kvartersstad

Bland trenderna i årets utställning står fortfarande smarta kvadratmeter i fokus samtidigt som lägenheterna är ljusa och luftiga. En växande trend är även det som brukar kallas “kvartersstad”. Det är också något som Maria på Boplats ser allt mer av där bostäder blandas med butiker och andra verksamheter för att skapa mer levande kvarter.

Besök utställningen Bonytt och se vad som planeras i Göteborgsområdet och kanske hitta ett kommande hem. Eventet äger rum den 10 september mellan 11:00 och 15:00 i Exercishuset på Heden och inträdet är kostnadsfritt. Gå in på Boplats webbsida där det finns mer information om utställningen.