Presenteras av Granitop
Granitop - Crystal Calacatta Silva
Med kompositsten kan man få känslan av italiensk marmor, men med bättre hållbarhet. Foto Granitop

Sätt guldkant på köket med snygga och hållbara bänkskivor

När det är dags att göra om i köket lägger många pengarna på vackra marmorskivor i tron att de är lika hållbara som de är tunga och får snart ångra sig. Det finns dock lyxiga alternativ som även fungerar i ett kök som används varje dag.

I hemmets hjärta spenderar vi ofta mycket tid och vill såklart att det ska vara fint inrett med de rätta detaljerna och ytskikten. De senaste åren har natursten som marmor legat högt i kurs, men materialet inte är lika hållbart som det verkar och kräver mycket underhåll enligt Urmo Jaaska, vd på sten- och köksinredningsspecialisten Granitop.

– Kompositsten är mer prisvärt i det långa loppet. Man kan få fram utseendet och känslan av italiensk marmor, men bänkskivan kräver minimalt med underhåll och kommer vara lika vacker om 10-20 år som den är idag, berättar Urmo Jaaska.

Tillverkad sten

Granitop - färgexempel
Det finns många färger och mönster att välja på. Foto Granitop

Kompositsten tillverkas på konstgjord väg, men består till större delen av kvartssand och är ett miljövänligt alternativ till natursten då det inte kräver lika mycket vatten vid färdigställandet och har längre hållbarhet. Materialet är värmetåligt, får i princip aldrig repor eller märken och underhållet består i en snabb rengöring en gång per år.

– Varje material har såklart sina fördelar. Natursten är väldigt unik, men har ofta inbyggda defekter. Marmor får lätt fläckar och granit blir ofta repigt. Kompositsten förespråkar vi för att det är snyggt, hygieniskt och hållbart, förklarar Urmo.

Att kompositsten är hållbart gör det inte bara till ett klimatsmart val utom dessutom en god investering. Granitop har lång erfarenhet av att installera bänkskivor både i Sverige och utomlands och enligt Urmo kommer varje bänkskiva att ha betalat sig dubbelt upp när man en gång säljer sitt hus.

Skräddarsydd design

Det är snabbt och smidigt att beställa bänkskivor från Granitop. På företagets webbsida finns en priskalkylator där man kan ange sina mått och enkelt räkna ut kostnaden innan man beställer. Inom en vecka efter beställning kommer företaget ut och tar alla mått och inom två veckor efter det är skivorna installerade.

Några av Granitops mest populära kompositstenskivor är marmorimitationerna Noble Carrara och Crystal Calacatta samt svart granit. Olika grå bakgrunder som cement och kalksten ökar också i popularitet. Alla mönster återfinns på granitop.se för enkel överblick.