Vivara Produkter - Fågelbur
Vivaras skyddsburar i metall har ett mindre maskor som endast småfåglarna kommer igenom.

Så väcker du liv i din vinterträdgård

TrädgårdI norra Europa finns ett stort problem med kråkfåglar som invaderar vinterträdgårdar och skrämmer bort kvittrande småfåglar. Vivaras naturprodukter är framtagna för att skydda småfåglarna och åter väcka liv i våra vinterträdgårdar.

Idag finns ett allt större behov att skydda småfåglar i norr då större fåglar som skator, kråkor och kajor tar över trädgårdar och ibland hela kvarter. Tack vare Vivaras produkter som skyddsburar och näringsrik fågelmat, kan man återigen ta kontroll över sin vinterträdgård.

Skyddsburar och täckplåt

Vivaras skyddsburar i metall har ett mindre maskor som endast småfåglarna kommer igenom. Maskstorleken avgör vilka fåglar som är välkomna och i buren skyddas maten från större fåglar. Fågelspecialisterna på Vivara har bland annat tagit fram en bur med något större hål, anpassad för Sveriges nationalfågel koltrasten.

– Med en skyddsbur bestämmer man vilka fåglar man vill mata. Till våra fågelholkar har vi täckplåt att sätta runt hålet för att hindra större fåglar som hackspetten att ta sig in och äta ägg eller fågelungar, berättar Jan.

Näringsrika energiblock och kakor

Vivara Produkter - Fågelmat
Vivaras energiblock och energikakor är fullpackade med livsviktiga oljor och fetter.

Ofta ser man idag att fågelmat innehåller frömixer och ogräs med lägre energivärde som inte är bra för trädgårdsfåglar. Vivara rensar sina produkter flera gånger under produktionen för att ta bort ogräsfrön, tomma skal och andra föroreningar. På så vis säkrar de kvaliteten på fågelmaten samtidigt som de använder ingredienser som innehåller hög energi som solrosfrön, hackade jordnötter och insekter.

– Det är viktigt att fåglarna får rätt mat som innehåller de näringsämnen de behöver. Våra energiblock och energikakor är fullpackade med livsviktiga oljor och fetter och är de mest kaloririka foder vi har i vårt sortiment. Fågelmaten finns i olika varianter med frön, insekter eller frukt, berättar Jan.

Vivaras patenterade energifoder är väldigt populära bland småfåglarna och attraherar även nya arter. Fåglarna märker skillnaden i kvalitet, menar Jan, och eftersom maten innehåller mer energi så behöver fåglarna bara söka sig till en plats för att få den energimängd de behöver.

Jordnötssmör för trädgårdsfåglar

Jordnötter är en mycket näringsrik föda vilket gör det till ett populärt fodertillskott, särskilt under vintermånaderna, och utgör en av baserna i Vivaras fågelmat. Jan berättar dock hur viktigt det är att använda jordnötssmör som är gjort speciellt för fåglar:

Vivara Produkter - Fågelföda
I Vivaras jordnötssmör för trädgårdsfåglar finns inget salt, samtidigt som mjölmask, en solrosfröblandning och fågelnäring adderas.

– De jordnötter som vi människor oftast äter är rostade eller saltade. Det jordnötssmör man kan köpa i affären skulle vara skadligt för fåglarnas vätskebalans. I vårt jordnötssmör finns inget salt, vi adderar istället mjölmask, en solrosfröblandning och fågelnäring.

Vill du läsa mer om hur du kan bli av med kråkfåglar och få fullt med liv i din vinterträdgård? Besök www.vivara.se för att köpa skyddsburar, täckplåt och energirik fågelmat direkt online.

Redaktionen
redaktionen@temabostad.se