Flora Linnea - Svenska Rosor
Svenskodlade rosor är idag sällsynt. Men i Helsingborg finns en plantskola som ägnat sig åt detta i över 20 år.

Rosodling med framgång i Helsingborg

TrädgårdEtt tufft klimat och hård konkurrens från utlandet har de senaste årtiondena fått många plantskolor i Sverige att sluta odla rosor. Det familjeägda Flora Linnea i Helsingborg är undantaget som i snart 20 år har satsat på högkvalitativa svenska rosor.

Flora Linnea grundades 1999 och drivs sedan 2004 av familjen Sommelius. Med deras storskalighet är plantskolan unik i Sverige och har trots det nordiska klimatet och en ökad konkurrens från utlandet fortsatt sin odling av svenska rosor.

Max Sommelius äger tillsammans med sin fru och mor Flora Linnea. Han berättar här om vad som gör en svensk ros speciell, samarbetet med världskände rosförädlaren David Austin och de senaste trenderna inom rosor.

Tre tips i valet för den perfekta rosen
  1. Välj en ros som är frisk.
  2. Välj en ros som passar på platsen där du bor och som tål specifika förutsättningar såsom sandig eller lerig jord.
  3. Välj en ros som du tycker om och trivs med. Även om den inte är den allra friskaste och tåligaste så kanske den blir en pärla bara den får en gnutta extra kärlek.

Unik plantskola i Sverige

Flora Linneas odling är belägen mellan Sofiero och Allerum norr om Helsingborg. Här odlas ca 100 000 rosor på friland.

De flesta rosor man kan köpa i svenska plantskolor och gardencenter kommer från länder som Polen, Ryssland och Holland. Dessa rosor är så klart också vackra, men saknar ibland den härdighet som en svenskodlad ros besitter.

– Det är på gränsen att vi i Sverige kan odla rosor i kommersiell skala beroende på klimatet. Men vi har valt att fortsätta då de rosor som vi odlar är mycket tåliga och med rätt skötsel kan en svenskodlad ros frodas i trädgården i 10-tals år, något en utländsk ros tyvärr sällan klarar, säger Max.

Över 700 olika rosor i sortimentet

Med över 700 olika rosor i sortimentet är Flora Linneas plantskola inte bara unik i form av deras odling utan också antalet olika rosor. Här finns rosor av alla dess slag och Flora Linnea har till och med ett samarbete med brittiska David Austin för att få odla deras väldoftande och vackra rosor på licens i Sverige.

– David Austin är känd för sin rosförädling. Genom att korsa gammaldags rossorter med moderna får man en lång blomtid, ofta ända in på hösten, kombinerat med en underbar doft, säger Max.

Gammaldags rosor, alltså de som är framtagna före 1876, blommar oftas endast en period på sommaren. De härstammar från Europa och är vita eller rosa. När man började korsa rosor med sorter från Mellanöstern och Kina fick man in gult och rött i färgskalan. Dessa korsningar tog fart efter 1876.

Trendigt med väldoftande rosor

Flora Linnea - Plantskola
Plantskolan Flora Linnea ligger i Helsingborg.

Likt alla områden och hobbies går det trender även inom rosor och de senaste har dofter varit hett. Enligt Max önskar många kunder idag att rosor ska dofta som de gjorde förr och odlare har därför börjat korsa moderna och äldre rosor.

Flora Linneas rosor säljs inte bara i butiken som ligger på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg utan går också att beställa från hela Sverige via deras webshop. De i butik säljs i kruka medan de på internet säljs som barrotade plantor och går endast att beställa under vår och höst. Flera andra plantskolor beställer också rosor från Flora Linnea.

www.floralinnea.se kan du hitta just din favoritros. Sidan fungerar också som ett utmärkt uppslagsverk för rosor.

Redaktionen
redaktionen@temabostad.se