Presenteras av Fortum
Fortum - Solpaneler
Foto: Fortum

Producera din egen solel – enkelt, smidigt och tryggt

Det finns flera fördelar med att vara självförsörjande och producera sin egen el och när solpanelerna väl sitter på taket kostar de inget mer att använda. Förnybar el såväl till dig själv som till resten av samhället.

Fortum - Logotyp

Att investera i solpaneler innebär fördelar för vår miljö och samtidigt kan man sänka sina driftkostnader betydligt. Vi fick en pratstund med Sofia Kjellqvist, produktchef på Fortum, som berättar mer om företagets kompletta erbjudande med helhetsansvar gentemot sina kunder.

Sänker driftkostnader

Med solpaneler kan man sänka sina driftskostnader då behovet av inköpt el minskar. Man kan också få investeringsstöd eller ROT-avdrag. Investeringsstöd söker kunden själv hos Länsstyrelsen men Fortum kan hjälpa till att fylla i blanketten. ROT drar Fortum av på fakturan men det kräver att kunden har pengar kvar i sin ROT-pott.

– Solens energi är gratis och om solpanelerna producerar mer energi än du gör av med så kan du sälja överskottet till oss. Den förnybara el som man matar tillbaka på nätet kan i sin tur användas av någon annan. För varje kilowattimmes överskottsproduktion som skickas ut på nätet får kunden 60 öre avdrag på sin skatt i kommande skattedeklaration, säger Sofia.

El för framtiden

Även om solen inte skiner jämt så skiner den ofta, framförallt på sommarhalvåret. Det måste inte heller vara en högsommardag för att solel ska produceras. Då el är en färskvara behöver man en kompletterande energikälla för den mörka årstiden. Solpaneler innehåller inga rörliga delar och kräver därför nästan inget underhåll, med en garantitid på 25 år.

– Med solpaneler på ditt tak får du förnybar el hemma under många år framöver, samtidigt bidrar du till minskade koldioxidutsläpp. Det är en viss tillfredsställelse att vara självförsörjande och bli mindre beroende av att elpriset går upp och ner, säger Sofia.

En nyckelfärdig lösning

Fortum - Lidingö
Foto: Fortum

Fortum erbjuder en komplett lösning där allt från material till installation ingår. När någon skickat in en intresseanmälan ger Fortum en första offert och därefter skickas en installatör ut för kontrollmätning för att ge varje kund ett erbjudande som är bäst för just deras tak.

Fortum tar totalansvar och ser till att allt går smidigt och enkelt, från bokning av hembesök till den slutliga informationen till nätbolaget att solanläggningen är driftsatt. I det kompletta erbjudandet ingår solcellspaneler, växelriktare, optimerare, installation samt driftsättning av solcellssystemet.

– Det enda kunden behöver göra är att vara hemma vid hembesöket och för att ta emot materialet när det kommer för installation. Sedan sköter vi resten!, avslutar Sofia.

www.fortum.se kan du läsa mer om Fortums kompletta erbjudande samt göra en intresseanmälan direkt. Här kan du även beräkna vad det skulle innebära för just dig att installera solpaneler med Fortums solkalkylator.