Presenteras av Rubinpool
Rubinpool - Pool
Foto: Rubinpool

Poolvärme förlänger badsäsongen för svenska poolägare

Med en kort badsäsong i Sverige väljer allt fler att installera poolvärmepumpar och andra uppvärmningstekniker som förlänger den avsevärt. Rubinpool som är Sveriges ledande återförsäljare av poolvärmepumpar berättar hur man förlänger badsäsongen.

Rubinpool - Logotyp

Vår svenska badsäsong är relativt kort vilket gör att allt fler hushåll väljer att investera i pooler och spabad. Idag har vart 15:e hushåll en pool av någon sort och de allra vanligaste poolerna i Sverige är så kallade linerpooler.

För att hålla en behaglig temperatur i poolen och förlänga badsäsongen väljer många att investera någon sorts uppvärmning. Poolexperten Mikael Skarhammar på Rubinpool som är Sveriges största återförsäljare av poolvärmepumpar ger sina bästa tips för att ha en varm pool från april till september.

Uppvärmningsalternativ för svenska pooler

Rubinpool - Solfångare
Foto: Rubinpool

Solfångare är enligt Mikael det billigaste sättet att värma upp en pool och bör vara mellan 50-75 procent av poolens storlek. Solpanelerna kan placeras på taket, terrassen eller i trädgården och kan höja vattentemperaturen flera grader under en molnfri dag.

För att hålla inne värmen, hålla borta löv och skräp samt öka säkerheten är ett poolöverdrag eller solfolie väldigt viktigt. Mikael liknar en pool utan överdrag vid ett hus utan tak. En solfolie håller effektivt inne värmen och låter solen värma vattnet.

Både solfångare och solfolien kräver dock ordentligt med sol för att värma poolen. Och om man önskar en längre säsong krävs det något mer vilket har gjort att allt fler väljer att installera en poolvärmepump. Det är enligt Mikael en väldigt effektiv uppvärmningsmetod som idag är den vanligaste.

Kombinera för bästa effekt

För att få en effektiv uppvärmning av en pool krävs dock en kombination på något sätt. Det är därför vanligt att installera solfångare och poolvärmepump som arbetar tillsammans. Med solfångaren före poolvärmepumpen värmer denna i första hand och poolvärmepumpen körs endast när solfångaren inte kan värma tillräckligt vilket ger lägre energiförbrukning.

Rubinpool - Värmepump
Foto: Rubinpool

Med ett poolöverdrag eller solfolie på vattenytan hålls sedan det uppvärmda vattnet varmt och kan även hjälpa till att värma extra när solen skiner. På det här sättet kan man enligt Mikael få en poolsäsong som varar ända från april till september.

Mikael med företaget Rubinpool har sin butik och lager i Hyllinge strax utanför Helsingborg. I sortimentet finns förutom poolvärmepumpar och andra värmesystem ett stort utbud av pooler, spabad och mängder med tillbehör. Kolla in www.rubinpool.se där det går att bläddra i hela sortimentet.