Presenteras av Brandkollen
Brandkollen - Brandlarm - Huvudbild
Foto: Brandkollen

Ny smart tjänst gör hemmet mer brandsäkert till jul

I en stressig vardag är det lätt att glömma adventsljuset på bordet eller knäckgrytan på spisen. Och vem ser branden när du inte är där? Vi har pratat med Samuel Bargabriel på Brandkollen om deras smarta tjänst som hjälper till att brandsäkra ditt hem under julen, till och med när du inte är hemma.

Brandkollen - Logotyp

Under julen sker extra många bränder i Sverige när många lämnar adventsljus, kaminer och spisar obevakade, men med Brandkollens smarta larmtjänst får du snabbare varning, larm vart du än befinner dig och hjälp med hur du ska agera när något händer.

Julen en riktig brandhögtid

I Sverige sker det i genomsnitt 80 bränder per dag, men 60 av dessa bränder kan man släcka själv om man upptäcker dem i tid. December och januari är de värst drabbade månaderna där soteld, glömd spis och levande ljus dominerar som brandorsak. Hela 40 procent av alla ljusrelaterade bostadsbränder sker i december.

– Det är därför man har brandvarnarens dag den första december varje år, säger Samuel. Du tänder ju ljus nästan varje dag under jul och nyår.
Julbak och matlagande i kombination med stress skapar fler spisbränder medan det ökade eldandet gör detsamma för sotbränder i skorstenarna. Det räcker med att du springer och handlar en sväng utan att stänga spisen eller släcka brasan eller stearinljusen för att något ska hinna ske.

Snabbare varning, larmcentral och sms

För att du ska kunna upptäcka en brand i tid för att själv hinna släcka den inkluderar Brandkollens tjänst en optisk brandvarnare. Till skillnad från den joniska brandvarnaren som är standard i många hem larmar en optisk brandvarnare redan när röken kan upptäckas visuellt, istället för när den hunnit leta sig in i sensorn.

Brandkollen - Säkerhet
Foto: Brandkollen

– När det väl börjar brinna kan det gå väldigt fort, säger Samuel och menar också att det kan vara svårt att komma ihåg hur man ska agera när paniken sätter in. En minut efter att brandvarnaren gått igång ringer dock Brandkollens certifierade larmcentral för att kolla läget och kan via telefon assistera dig på bästa sätt så att det inte blir en fullt utvecklad brand.

Om du är på jobbet eller har sprungit iväg för att handla är en traditionell brandvarnare inte så mycket hjälp, men Brandkollen larmar inte bara med ljud – efter 30 sekunder skickas också ett sms. Om du sedan inte svarar när larmcentralen hör av sig, eller inte har möjlighet att ta dig hem ringer de vidare på din kontaktlista.

Så här skaffar du Brandkollen

Brandkollens tjänst med optisk brandvarnare, sms-varning och dedikerad larmcentral kan beställas på deras hemsida, via epost, eller via telefon. Just nu kostar den 199 kronor i månaden och om du kan styrka att du är pensionär eller student går priset ner till 129 kronor.

– Men sen har vi olika kampanjer och liknande så det är bara att hålla utkik. Om man tänker på vad man får med den här tjänsten för det man betalar så är det en väldigt billig livförsäkring, avslutar Samuel.

Gör ditt hem mer brandsäkert i jul med Brandkollen. Läs mer och beställ på Brandkollen.se eller besök deras monter på Bostadsrättsmässan i Kista den 17:e-18:e november. Där kan du också lyssna på föreläsning och ställa frågor till Brandkollens brandmästare.