Niko - Home - Control
Med Niko Home Control kan du bland annat styra hemmets belysning, perfekt för en mysig hemmakväll med familjen.

Ny aktör sätter standarden för svenska hem

TeknikDet belgiska företaget Niko utmanar svensk traditionell elinstallation med smarta elsystemet Niko Home Control. Med fokus på användarvänlighet, kvalitet och snygg design till en rimlig kostnad så lockar Niko de som vill ha möjlighet att enkelt styra allt från lampor till ventilation och värme.

I dag har cirka 2 procent av svenska hem någon form av automation, en siffra som jämfört med andra länder är relativt låg. I Belgien är exempelvis motsvarande siffra nästan 20 procent. Jonas Degow, Key Account Manager på Niko, ser därför stor potential i den svenska marknaden:

– Niko etablerade sig på den svenska marknaden 2015 och ser väldigt ljust på framtiden. Vår lösning Niko Home Control öppnar upp möjligheten för den som enkelt och kostnadseffektivt vill kontrollera de elektriska funktionerna i sitt hem. Systemet ger användaren en plattform för att ta sitt hus och dess elinstallation in i framtiden, menar Jonas.

Niko Home Control gör skillnad

Med Niko Home Control kan användaren styra elinstallationen såsom lampor, ventilation och värme med hjälp av brytare på väggen eller via sin smartphone och pekskärm, var du än befinner dig. Här listar Jonas fyra områden där Niko Home Control gör skillnad:

Niko - Elinstallation
Niko Home Control styr du enkelt med din smartphone eller surfplatta.
  • Belysning 
Med ett enkelt knapptryck när du lämnar hemmet släcker du all belysning, stänger av valbara vägguttag samt reducerar ventilationshastigheten. Den unika stämningskontrollen som prisats med Red Dot Design Award används för att skifta mellan ett flertal olika valbara ljusförhållanden, till exempel om du vill titta på tv, bjuda vänner på middag eller ska ha ett party.
  • Kontroll 
Ta kontroll över ditt hus du har möjlighet att styra belysning, ventilation och värme från din smartphone var du än befinner dig. När du är på semester styrs belysningen med närvarosimulering samt ventilation och värme ställs i eko-läge. Innan ni kommer hem kan husets eko-läget återställas så att ni kommer hem till ett varmt hem. Med energimätare installerad kan ni enkelt sänka er förbrukning genom att visualisera energiåtgången i en Eko-display, pekskärm samt smartphone.
  • Säkerhet En rörelsesensor kan både användas för att styra belysning samt i semesterläge få larm om det finns rörelse i huset.Med en nödknapp vid sängen i stora sovrummet tänder ni upp huset och skrämmer bort ovälkomna besökare. Om ni även har en videodörrstation kan ni se och kommunicera med den som står vid ytterdörren i pekskärm och smartphone innan ni öppnar dörren.
  • Installation Niko har utvecklat bussystem till bostäder sedan 90-talet och har ett öppet system som är enkelt för alla elektriker både att installera och programmera. All programvara samt appar är gratis och fritt tillgängliga för vem som helst att ladda ner. Niko erbjuder färdigprogrammerade paketlösningar med väl tilltagen dokumentation för att underlätta projektering och installation. I Sverige finns det ett team för att ge support till elektriker.


Fokus på användarvänlighet, design och kvalitet

Niko grundades redan 1919 i belgiska Sint-Niklaas och i dag, nästan 100 år senare har företaget över 600 anställda, verksamheten har växt och man har etablerat sig i större delen av Europa. Utvecklingen är fokuserad på smarta hem och att underlätta för husägare att styra sina hem på ett enkelt och energieffektivt sätt. Företagets ledstjärna har alltid varit användarvänlighet, design och kvalitet.

Niko - Elsystem
Niko Home Control ger dig möjlighet att styra hela ditt hus.

– Vi är kända för vår användarvänlighet, höga kvalitet och vårt designfokus. Det ska inte bara vara enkelt att styra sitt hem utan systemet ska också passa husets stil, avslutar Jonas.

I dag finns över 30 stycken olika designkombinationer att välja på, med eller utan skärm. Med serierna Niko Pure, Niko Intense och Niko Original finns det något för alla hem. På Nikos webbsida kan du läsa mer om hur du kan styra ditt hem med Niko Home Control.

Redaktionen
redaktionen@temabostad.se