Presenteras av OQS
OQS - lyxiga hybridkatamaraner
En katamaran ger enligt OQS det bästa av båda världar med mindre motorer, större volym och är dessutom stabilare vattnet. Foto: OQS

Lyxiga hybridkatamaraner seglar upp som ett alternativ

Segelbåtsmarknaden har alltid varit stor i Sverige och intresset för nya moderna alternativ är alltid högt. Något som har blir allt hetare de senaste åren är lyxiga katamaraner med hybriddrift.

En båttillverkare som har slagit sig inom starkt med lyxkatamaraner är finska OQS. Sedan starten 2010 har de haft en ständig utveckling och under det senaste åren har hybrida lösningar varit i fokus. OQS har satsat mycket på tekniken och vill nu rikta sig mot svenska vatten där de ser stor potential.

Det bästa av två världar

OQS - lyxig utrustning
OQS hybridkatamaraner är lyxigt utrustade med hög ytfinish. Foto: OQS

OQS ser en stor potentiell marknad i USA där intresset för katamaraner är stor. I Sverige däremot är segelbåtsmarknaden desto större. Tomas Halmesmäki, vd på OQS, förklarar att man med en katamaran får det bästa av båda världar. De har mindre motorer, större volym och är även stabilare i vågiga vattnet än vanliga båtar.

I OQS erbjudande finner man idag tre olika modeller av lyxkatamaraner. Storlekarna är på OE60, OE72 och OE78 fot med standard för de yttre skroven, Majoriteten av de katamaraner som tillverkas är specialbeställda.

– Våra katamaraner går oerhört fint i vattnet, har högsta ytfinish och är utformade på ett helt unikt sätt vilket som gör att man alltid känner igen vår design, säger Tomas.

Smart hybriddrift

Hybrider drivs av elmotorer och likt en generator laddar de upp stora batteribankar under tiden man seglar. Katamaranerna har även solpaneler och resultatet är ett tystare mer miljövänlig alternativ för framtiden. Som extra backup finns en dieselmotor kan ladda batterierna om man inte har vind eller sol. Idag kan OQS även erbjuda hybrider för deras specialanpassade lösningar.

– Vi är extremt stolta över våra hybrider som är bland de största i sin kategori för privatkunder. En stor anledning till att vi har lyckats så väl ligger i det bottniska nätverk som finns mellan Karleby i norr och Wasa i söder. Här är båtindustrin stark och genom goda samarbeten har en stark grund tagit form, avslutar Tomas.

OQS har en enorm erfarenhet inom båtbyggnation inte minst för att de fyra grundarna alla var underleverantörer inom båtindustrin i Jakobstads. På företagets webbsida kan du läsa mer om OQS högkvalitativa lyxkatamaraner samt kontakta företaget för mer information.