Presenteras av Bauroc
Bauroc - villa byggd med Ecotherm
Villa byggd av Bauroc ECOTERM+ lättbetong. Foto Bauroc

Lekande lätt att bygga välisolerat hus med lättbetong

Den som funderar på att bygga hus har all anledning att titta på lättbetong som byggmaterial. Med lite puts på ger det samma härliga känsla som ett klassiskt stenhus. Samtidigt är det prisvärt, miljövänligt och lekande lätt att bygga med.

Bauroc logotyp

Hus som är byggda av Bauroc lättbetong kallas ofta för stenhus, trots att de inte är gjorda av sten. När huset väl är på plats ser man nämligen ingen skillnad. Materialet har växt i popularitet de senaste åren och Bauroc är den största producenten i Nordeuropa.

– Det här är ett oerhört rent och antiallergent material som många har börjat få upp ögonen för. Förutom att det isolerar bra är det ett ekonomiskt val med låga underhållskostnader och dessutom oerhört lätt att använda; kan man bygga med lego så kan man bygga med Bauroc lättbetong, förklarar Anders Hörberg som är representant för Bauroc.

Enkelt, hållbart och ekonomiskt

När de får höra hur enkelt det är att bygga med lättbetong är det många kunder som väljer att bygga sina villor på egen hand. Bauroc hjälper gärna till genom att slussa vidare till en återförsäljare eller jobba direkt med kundens konstruktör för att se till så att allt blir rätt.

Bauroc - villa byggd med Ecotherm - närbild
Bauroc lättbetong är enkel och flexibel att bygga med. Foto Bauroc

– Det finns inget enklare än att bygga ett hus i lättbetong och kunderna är helnöjda med resultatet. Materialet ger en stabil känsla och eftersom lättbetongen är reaktionströg så påverkas den dessutom inte av fukt vilket är oerhört bra speciellt i kustområden. Man bygger något som är solitt och står kvar i många hundra år, berättar Anders.

Han berättar vidare att många kunder brukar ge positiv feedback om hur mycket pengar de sparar på att använda materialet. En stomme till en normalvilla på 150 kvadrat går sällan över 150 000 kronor och då behöver väggarna varken reglas eller isoleras, bara putsas. Baurocs kunder har specialpris på detta via deras samarbetspartner BYGGSMART 24.

Goda isolerande egenskaper

En av de största anledningarna till varför lättbetongen blivit så populär är dess goda isoleringsvärde. Ett 375-millimetersblock har ett u-värde på 0,2 och ett 500-block 0,15. Materialet är värmetrögt vilket betyder att det håller huset varmt på vintern och svalt på sommaren.

– Lättbetongen isolerar på grund av sina luftbubblor så vår lättaste produkt ECOTERM+ har också bäst isoleringsvärde. Vi kommer vara på Hem & Villamässan i Malmö 7-10 mars så den som vill klämma och känna lite på de olika materialen får gärna komma förbi, säger Jörgen Laserow, även han representant för Bauroc.

Ett bra exempel på när man har använt Bauroc lättbetong till sin fördel är det ambitiösa bostadsprojektet Tvärpilen. Fler berättelser om olika husbyggen finns på bauroc.se där man också kan läsa mer om materialet och hur det fungerar.