Presenteras av Linex
Linex - ägare
Vd Olli Lindkvist tillsammans med sonen och vice vd Simon Lindkvist. Foto: Linex

Har tillverkat handbyggda båtar i 100 år

Nord Star är ett namn som är synonymt med kvalitet i båtvärlden. Bakom det populära varumärket står Linex-Boat, ett finskt familjeföretag som har byggt båtar i nära hundra år. För familjen Lindkvist är båtbyggandet mer än ett yrke, det är en passion.

Historien om Linex och Nord Star startar redan på 1920-talet när Sivert Lindkvist började tillverka träbåtar i och omkring Karleby hamn. Han blev snabbt känd som en kunnig båtbyggare och när sönerna Rude och Sven gick med i familjeföretaget på 40-talet fick man snabbt in större beställningar.

Rude var intresserad av båtracing och moderna byggmetoder och studerade båtbyggande i glasfiber i Sverige. Tillbaka i Finland ville han använda sina nya kunskaper på familjens varv, men det skulle dröja ända till 80-talet innan han och sonen Olli växlade över ordentligt till glasfiberbåtar med varumärket Sea Star.

Sea Star och Nord Star

Under 80- och 90-taIet byggde man omkring 3500 Sea Star-båtar på familjen Lindkvists varv. Märket blev väldigt populärt i Sverige och många av båtarna är i bruk än idag. Under 90-talet producerade man också Waterman-livbåtar. Finanskrisen gick dock hårt åt båtbranschen och verksamheten gick på sparlåga i några år tills man år 2000 lanserade märket Nord Star.

Försäljningen av Nord Star-båtarna tog fart direkt och märket blev snabbt populärt. Olli är idag vd på Linex med sonen Simon Lindkvist som vice vd och Nord Star har hunnit lansera många fler båtmodeller, inklusive den största serietillverkade båten i Finland, Nord Star 49.

Handbyggda kvalitetsbåtar

Hemligheten bakom Nord Stars succé är omsorgsfullt detaljarbete och äkta hantverksskicklighet. Båtarna byggs för hand i Linex fabrik strax utanför Karleby och är även handmålade och handlaminerade. Nu när sommaren närmar sig flyttar man snart ut till testområdet i Karleby Hamn dit prospektiva kunder ofta kommer för att provköra båtarna.

Båt NS49
Nord Star 49 är den största serietillverkade båten i Finland. Foto Linex-Boat

– Många kunder kommer hit och tittar innan de köper. De kommer även till fabriken. Vi har den bästa lamineringsfabriken i Finland och skapar till och med delar i glasfiber till andra båtbyggare. Kvalitetskänslan är helt ojämförbar, berättar Simon.

Förutom familjens fokus på kvalitet går även Rudes kärlek till snabba båtar i arv än idag och Nord Stars båtar är bland de snabbaste och mest stabila på öppet vatten, även i hög sjö. Man har även lett utvecklingen av walk around-hyttbåtar och introducerat innovativa lösningar såsom skjutdörr till akterdäck och förhöjt fördäck.

Idag har man ett av marknadens bredaste program av hyttbåtar och har varit med och tagit hyttbåten från arbetsbåt till en komfortabel transportbåt. Mer information om Nord Stars båtar finns hos den svenska återförsäljaren på nordstarsverige.se.