Tätarna - Stockholm
I moderna eller tilläggsisolerade hus kan det ofta vara brist på självdrag vilket kan göra det svårt att tända i eldstaden.

Få fullt drag i eldstaden med smart rökgasfläkt

TeknikBor du i ett nyare eller renoverat äldre hus med en eldstad men känner att du inte riktigt får fyr på elden? Då kan det delvis bero på ett för dåligt självdrag, en konsekvens av dagens moderna och täta hus. Med en rökgasfläkt löser du problemet och får en brasa värd sitt namn.

Trenden med rökgasfläktar har ökat markant de senaste åren då alltfler har insett dess fördelar. En aktör som har märkt av den ökade efterfrågan är skorstensaktören Tätarna i Stockholm. Thomas Persson är vd på företaget och berättar om problematiken med dagens moderna hus och hur man lätt kan komma i från problemet med en rökgasfläkt.

Dagens hus saknar självdrag

För att kunna elda bra i en eldstad krävs ett självdrag, detta för att tillsätta det syre som elden gör av med. Förr i tiden var detta sällan ett problem då husen vi bodde i inte var helt täta vilket gav ett naturligt självdrag. Men i takt med att husen blev alltmer täta försvann detta självdrag vilket resulterat i svårtända eldstäder.

– Fenomenet gäller inte bara nya hus utan också äldre som har tilläggsisolerats eller fönster och dörrar bytts ut. För att få ett bra drag så öppnar många nu istället ett fönster när det är dags att tända en brasa, säger Thomas.

Men självdrag är inte den enda boven i dramat utan placeringen av skorstenen och dess längd spelar också in:

– Förr använde man höga skorstenar som placerades i mitten av huset vilket i sig skapade ett självdrag. Ju högre skorsten man hade desto bättre drag blir det. I dag placerar vi ofta våra skorstenar lite varstans i huset och är ofta kortare.

Rökgasfläkt ger enkel tändning

Ritning rökgasfläkt - Tätarna
Fläkten placeras i toppen av skorstenen och styrs med elektronik.
Rökgasfläkten placeras i toppen på skorstenen och ger ett tillräckligt drag för att man enkelt ska kunna tända brasan, oavsett skorstenens placering och längd.

Fördelarna med en rökgasfläkt är flera. Utöver att få en snabb och enkel tändning slipper man rök och luft som vandrar in i huset eftersom det finns ett drag i skorstenen. Detta är extra bra att tänka på om man har barn i huset så de slipper de giftiga gaserna.

På marknaden finns idag en rad olika rökgasfläktar att välja bland, från enklare modeller med manuell aktivering till mer avancerade med tryckstyrning som aktiveras självmant när trycket faller.

– Vad som styr vilken man ska välja är eldstadens storlek, kaminöppningen samt rökkanalens area. Är man osäker är man alltid välkommen att höra av sig till oss så kan vi hjälpa till att hitta den modell som passar bäst, säger Thomas.

En av de mest populära modellerna är enligt Thomas deras Draftbooster, en något enklare modell som aktiveras med hjälp av en trådlös fjärrkontroll. Du hittar Draftbooster och andra rökgasfläktar på Tätarnas webbshop samt mer information om just rökgasfläktar på deras webbsida.

Redaktionen
redaktionen@temabostad.se