Presenteras av OQS
OQS - Katamaran
Lyxkatamaranen Ocean Explorer från OQS. Foto: OQS

”En skön frihetskänsla” – finska katamaranmärket levererar

Ocean Explorer är för många synonymt med hantverk och kvalitet. I denna artikel berättar tävlingsseglaren och flerskrovsexperten Fredrik Aurell vad som gör att dessa katamaraner står ut bland andra och varför han gillar att segla dem.

Fredrik Aurell har många års erfarenhet av katamaransegling och har bland annat seglat katamaraner på World Match Racing Tour. Han kom först i kontakt med Ocean Explorer i samband med en långseglats över Atlanten där han direkt märkte att båtarna var något utöver det vanliga.

– En katamaran från Ocean Explorer är väldigt pigg och rolig att segla samtidigt som den är förutsägbar och stabil när man behöver det. För mig väcker den här båten en dröm om att segla jorden runt. Den vill ut och upptäcka världen, berättar Fredrik entusiastiskt.

Av seglare för seglare

Bakom Ocean Explorer står finska OQS och i företagets varv i västra Finland har ägarfamiljerna tillverkat båtar i generationer. Båtarna erbjuder förutom gediget finskt hantverk också smarta lösningar som gör seglingen lättare och mer lustfylld.

Fredrik - Aurell
Tävlingsseglaren Fredrik Aurell i aktion.
Foto: Danny Hap/Search Magazine

– Till skillnad från många andra båtar så känns det att Ocean Explorer verkligen är designad av seglare för seglare. Det märks inte minst på hur man har placerat rorsmansplatsen och alla seglingskontroller, förklarar Fredrik.

Tack vare den senaste tekniken inom hydrauliska och elektriska system kan båten styras från rorsmansplatsen med hjälp av några knapptryckningar. Det gör att man i princip kan segla båten på egen hand när man lämnat hamnen.

– Det är en skön frihetskänsla, speciellt om man är van vid att ofta ha en massa folk runtomkring sig. Det är otroligt mäktigt att stå där själv på däcket och segla fram i hög fart samtidigt som det känns stabilt och tryggt även i 30 knop, berättar Fredrik.

Lyxig och bekväm design

Den smarta designen går igen i inredningen där alla faciliteter är dolda tills de behövs. Salongen har 360 graders utsikt med stora fönsterrutor vilket gör att man kommer nära elementen även om man sitter inne och jobbar.

OQS - Inredning
Inifrån OQS Ocean Explorer. Foto: OQS

– Det känns att de som bygger Ocean Explorer verkligen älskar båtar. Det är otroligt gediget finskt hantverk ner i minsta detalj, detta i kombination med att man har anlitat legenden Germán Frers för att rita en vacker båt med snabba linjer ger en väldigt fin helhet, berättar Fredrik.

På övre däck finns stora sociala ytor både ute och inne samtidigt som det nere i skroven finns privata hytter som ger möjlighet till avskildhet när man vill ha det. Båten erbjuder en väl avvägd kompromiss mellan design och prestanda. Alla Ocean Explorer-katamaraner kan också skräddarsys efter personliga önskemål. Läs mer på oqs.fi.