Mellanskånes Kraft - Elbolag
Visste du att dessa matvaror innehåller ungefär 1 kWh energi?

Elbolagets roliga kampanj om 1 kWh el

MiljöElektricitet är något vi idag tar för givet. Den driver våra datorer, våra tv-apparater och snart även våra bilar. Men vad kan man göra med el och vad innehåller den som vi kanske inte tänker på?

Vad kan man till exempel göra med 1 kWh el och vilka ting innehåller 1 kWh energi? Vi har pratat med Agneta Paulsson, styrelseordförande i Mellanskånes Kraft, elbolaget som lyfter fram just detta i en rolig kampanj.

Varför en kampanj om kilowattimmar?

– Vi förser ju våra kunder med el som är en fantastisk vardagsvara, en vara man kan göra mycket kul med. Så vi ville göra en kampanj som lyfter fram detta, främst genom vår skyltning vid vårt kontor. Det är sällan man tänker på elen som vi alla förbrukar samt att många kanske inte vet hur lång tid det tar att producera 1 kWh el kontra hur hur mycket man kan göra med den.

Men vad kan man göra med 1 kWh?

– Man kan göra bra mycket mer än vad man tror. Exempelvis kan man köra en elbil cirka 4 km. Man kan också koka vatten till cirka 37 koppar kaffe eller te, eller varför inte dammsuga i nästan 40 minuter. Det finns alltså möjlighet att göra väldigt mycket för väldigt lite energi.

Vad för något innehåller 1 kWh energi?

– Vad man kanske inte tänker på att är att fysiska ting också innehåller energi. Bland annat så innehåller ett normalstort vedträ på ett halvt kilo cirka 1 kWh energi. 1 kWh motsvarar också 862 kcal i mat, ungefär 4 konservburkar: exempelvis en med krossade tomater, en med ärtsoppa och två mindre med skivad ananas. Jämförelsen med energimängden i mat blir också en illustration till hur billig elenergi är. Det är samma mängd energi men till elenergi är till en mycket lägre kostnad.

Hur snabbt produceras då 1 kWh?

– 1 kWh produceras så klart väldigt snabbt. De två exempel som vi lyfter fram i vår kampanj är vatten- och vindkraft, två förnyelsebara energikällor. En av de största vattenkraftverken vi har i Sverige är Porjus kraftverk i Jokkmokks kommun. Genom den produceras el när vatten rinner genom turbinerna på en fallhöjd av 59,3 meter. I snitt produceras 1 kWh när 6 m3 vatten från Luleälven passerar genom Porjus. Detta går på någon sekund. Lika snabbt är ett vindkraftverk som producerar 1 kWh på cirka 1,2 sekund.

Varför ska man välja Mellanskånes Kraft?

Mellanskånes Kraft - Elbil
Med 1 kWh el kan man köra en elbil 4 km.

– För det första så sätter vi en ära i att ha mycket låga priser generellt. För våra kunder vill vi också erbjuda bra priser, speciellt nu under när vintern kommer. Vi har därför en vinterprissäkring mellan december och mars där kunden får ett fast pris under dessa månader sedan rörlig under resterande månader på året.

– Dessutom har vi en lång historia av elförsörjning. Vi bildades redan 1923, för över 90 år sedan. All el vi säljer idag är grön el i form av vatten- och vindkraft.

www.mskraft.se kan du läsa mer om Mellanskånes Kraft och varför de borde bli din nästa elleverantör. Besök också Elpriskollen.se, den statliga jämförelsesajten för elpriser, här rankas Mellanskånes Kraft ofta väldigt högt.

Redaktionen
redaktionen@temabostad.se