Presenteras av Granitop
Granitop - Kompositsten
Köksbänkskivor i kompositsten medför flera fördelar.

Därför ska du välja kompositsten i köket

Bänkskivor i natursten blir allt mer populära i våra kök men materialet repas lätt och ger tråkiga märken efter kaffespill och liknande. Med en bänkskiva i kompositsten får du både en slitstark och vacker bänkskiva.

Marmor är ett av de naturmaterial som de senaste åren har blivit väldigt populära i svenska hem, mycket tack var det klassiska utseendet och den lyxiga känslan det ger. Vad många dock inte vet är att marmor, likt andra naturmaterial som kalksten, inte är de mest praktiska materialen, speciellt inte i ett kök.

Natursten inte anpassat för köket

Urmo Jaaska, vd på kökbänkstillverkaren Granitop, har lång erfarenhet av köksbänkar och vilka material som är bra att använda. Han berättar att naturliga material är väldigt vackra men tyvärr inte det bästa valet för köket:

– Marmor är till exempel väldigt trendigt just nu och många vill åt den speciella känsla som naturstenen ger men materialet i sig är dessvärre inte så tåligt. Tack vare dess komposition är marmor lätt att repa och fläckar såsom kaffe och te är svårborttagna.

För den som bara tittar på utseendet vid valet av köksbänk riskerar nyinköpet att bli en tråkig historia när olyckan väl är framme. Urmo berättar att naturliga material behöver kontinuerligt underhåll för att klara sig bra:

– För att behålla lystern och motståndskraften mot repor och fläckar krävs diverse medel, vilket är både tar tid och kostar pengar.

Kompositsten ger det bästa av två världar

För att få det bästa av två världar finns nu en ny sorts kompositsten som ger köksbänken samma vackra utseende som de populära naturmaterialen utan risken för fläckar och andra tråkiga märken. Tack vare kompositstenens sammansättning suger inte materialet åt sig någon vätska och fläckar blir ett minne blott, vilket även bidrar till en mer hygien arbetsyta.

Granitop - Köksbänkskivor
Repor fläckar blir ett minne blott med kompositsten.

– Kompositsten är i sig inget nytt men det är först nu de liknar naturmaterial såsom marmor och kalksten. Man kan till och med få utseenden som inte går med naturliga material, såsom helt vita ytor samt att behovet av underhåll helt försvinner, berättar Urmo.

Granitop har tagit fram ett 40-tal olika utseenden som passar många typer av kök. Bland dem återfinns marmorliknande Noble Supreme White med en ljus ton och den kalkstensliknande Noble Troya med nyanser av vitt, brunt och svart.

De första köksbänkarna med de nya materialet levererades 2014 och kunderna har varit väldigt positiva, säger Urmo.

Besöker kunden och mäter

De nya köksbänksmaterialen i kompositsten går att hitta på Granitops webbsida tillsammans med en kostnadskalkylator. När man väl har valt ut vilket utseende man vill ha lägger man en beställning och bokar ett hembesök. Granitop kommer då hem till kunden och mäter dimensioner. Efter cirka två veckor levereras och monteras de nya bänkskivorna av Granitop.

För den som vill komplettera sitt kök erbjuder Granitop även ett mindre urval av diskhoar, kranar och tvåldispensers. Besök www.granitop.se för att läsa mer.