Svenska Auktionsbyrån - Auktion
Auktionsbyrån har en unik mattsamling av orientaliska mattor.

Auktionen där antikviteter möter samtida konst

InredningFör Svenska Auktionsbyrån är det viktigt att hålla liv i de traditionella klubbaktionerna och besöker idag orter över hela landet med cirka 100 auktioner årligen. Här kan man buda på allt från antikviteter till samtida konst och sortimentet erbjuder något för såväl den initierade samlaren som gemene man.

Svenska Auktionsbyrån arbetar alltid för att hålla en hög kvalitet och finish på alla föremål i sitt sortiment. Idag samarbetar auktionsbyrån med en bred blandning av gallerister och konstnärer och har i dagsläget mycket aktuell samtidskonst i sitt sortiment. Trendigt just idag är de vackra orientmattorna.

Orientmattor på tapeten

Mikael Gredin är auktionsutropare för Svenska Auktionsbyrån och har hållit i klubban i 20 år. Han berättar att alla inredningstrender historiskt sett går igen, och just nu är orientmattor på tapeten.

Svenska Auktionsbyrån - Klubbauktion
Just nu är orientmattor på tapeten.

Med en unik mattsamling av orientaliska mattor och erbjuder Auktionsbyrån ett stort urval av de finaste by- och bruksmattor. Såväl handplockade exemplar från de klassiska matt städerna Nain, Keshan och Täbriz, till världskända persiska mattor som Senneh, Bidjar och Heriz.

Auktionerna bjuder på ett hundratals mattor för att passa alla storlekar, färger, smaker och plånböcker. Sortimentet är så väl anpassad till matta entusiaster, inredare och privata köpare.

– Vi försöker alltid hålla en viss variation och erbjuder idag upp till 200 olika mattor. Det är en stor sortering där två stora lastbilar fylls av åtta personer som bär in och ställer upp inför auktionerna. Så hos oss kan man hitta såväl dyra silkesmattor som vinkylar och kandelabrar, säger Mikael.

En personlig prägel på hemmet

Hos Svenska Auktionsbyrån kan du hitta allt från klassiska stilbyråer i Rokoko-stil och målade 1800-talsbyråer med schackmålad topp, till moderna föremål. Mikael berättar att det på senare år kommit in allt mer industriell design i sortimentet, såsom barstolar i stål med skinnsits eller mer moderna klassiker som exempelvis Le Corbusier och Gustavianska möbler.

Man behöver inte alltid köpa nytt för att liva upp i ett hem och på auktion kan man hitta unika föremål som ger hemmet en helt egen prägel, säger Mikael.

På konstfronten har auktionsbyrån klassiska konstnärer som Jenny Nyström, Bruno Liljefors och Severin Nilson blandat med modern samtidskonst från Ulrica Hydman, Madeleine Pyk och Peter Dahl. Men Mikael berättar att de även arbetar för att lyfta fram helt nya stjärnskott:

– Just nu har vi en del konst av den unga konstnären Peter Eugén, en multitalang som målar modern popkonst med porträtt av kända personligheter men även stora akvareller.

Kristallkronan — en klassiker

Svenska Auktionsbyran - Antikauktion
Kristallkronan är ett klassiskt föremål som alltid ligger i tiden.

Kristallkronan är ett klassiskt föremål som alltid ligger i tiden. Hos Svenska auktionsbyrån har de en hel sortering av handbunda svenska kristallkronor i ett 30-tal olika modeller och storlekar.

– Vissa föremål rullar alltid på auktion, oavsett årstider och trender så är de något som består. Kristallkronan är en av dessa föremål. Kristallkronan fanns i de flesta hem när man växte upp. När man kommer upp i åldern lever detta kvar och förr eller senare så kommer det oftast upp en kristallkrona i ens hem, avslutar Mikael.

Svenska Auktionsbyrån bokar upp sina besök 1-2 månader i förväg. För att se när de besöker just din stad härnäst, besök www.svenskaauktionsbyran.se eller ring 08-7443983.

Redaktionen
redaktionen@temabostad.se