Presenteras av Folkpool
Poolmiljö - Folkpool
Foto: Folkpool

6 steg så blir drömmen om pool verklighet

Ett eget poolområde är en dröm för många husägare med sköna bad och en härlig miljö att vistas i. Här listar vi sex viktiga steg att tänka på det perfekta badparadiset hemma.

Folkpool logo

En pool ger inte bara svalkande bad utan skapar även en härlig miljö att samlas i vid helgens frukost eller grillkväll med vännerna. Poolexperten Magnus Holgersson, på Folkpool, ger sex tips för att sätta drömmen om poolen på banan.

1. Gör en budget

Börja med att bestämma er för vad er poolmiljö får lov att kosta. Genom att titta på olika alternativ går det att skapa sig en ungefärlig bild av var priset kan komma att landa. Det är dock bra att tänka på att kvalitet kan vara mer prisvärt i det långa loppet.

– En pool som håller länge är mer prisvärd över tid. En annan sak att tänka på är att välja en etablerad leverantör inom rimligt avstånd som finns kvar i framtiden och kan ge service och reservdelar, det är något som sparar pengar i längden, säger Magnus.

2. Kontakta en fackhandlare

Nästa steg är att prata med en kunnig fackhandlare. Många poolåterförsäljare erbjuder kostnadsfria hembesök, något som Magnus rekommenderar:

– På hembesöket ser en erfaren poolsäljare förutsättningarna. De kan väga önskemålen mot dem direkt och ge förslag på olika alternativ vad gäller placering, utrustning, maskinrum och även ge tips för poolmiljön som helhet.

3. Välj ett poolskydd

Pooltak - Folkpool
Foto: Folkpool

Ett bra poolskydd är viktigt, främst för säkerheten men det ger även energibesparing och hindrar skräp att komma ner i poolen. Det finns olika varianter att välja mellan med allt från enkla som spänns fast, till skydd som vevas in och helautomatiska lösningar.

Pooltak har även blivit ett populärt val. Det ger ett bra skydd som även går att bada under. Ett pooltak förlänger badsäsongen upp till en månad på hösten och en månad på våren.

– Ett lågt pooltak som går att simma under men som inte är för iögonfallande är det alternativ som många brukar landa vid. Det brukar bli väldigt bra, säger Magnus.

4. Uppvärmning

Nuförtiden går det att hålla 28 grader i poolen med bra ekonomi tack vare poolvärmepump. Den är extra effektiv för att den arbetar under optimala förutsättningar. Den ska värma poolen när det är varmt ute.

En poolvärmepump ger en verkningsgrad (COP) på 4-5 vilket betyder att den ger 4-5 gånger mer än den drar. De nya modellerna med frekvensstyrning kan ge upp till 8 gångers verkningsgrad vid 15 grader lufttemperatur.

Det låter nästan för bra för att vara sant och det är viktigt värmepumpen är testad av ett oberoende testinstitut. Detta för att veta att utlovad effekt stämmer då det förekommer felaktiga specifikationer.

5. Skötsel

Inspiration - Folkpool
Foto: Folkpool

Poolskötseln är något som några oroar sig över men modern teknik kan hjälpa oss även här. Att dammsuga polen tar för en normalstor pool ca 20 minuter och behöver göras en gång i veckan men en poolrobot kan göra jobbet helt automatiskt.

Vattnet behöver också testas en gång i veckan och dosera klor efter rekommendation för desinficering. Med en saltklorinator desinficeras vattnet med automatik och rening med UV-C reducerar behovet av klor.

6. Tänk på helhetsmiljön

Poolområdet är en miljö att leva i hela sommaren. Därför är det viktigt att planera en miljö som är både avslappnande och funktionell. Att söka och samla inspirationsbilder kan vara ett bra sätt att få idéer. Några exempel att överväga kan vara att bygga en pergola för solskydd eller ett utekök.

– Utgå från den miljö som redan finns och låt poolområdet bli en fortsättning. Ett exempel är att låta en befintlig stensättning fortsätta vid poolen, eller använda samma fast i en annan färg, tipsar Magnus.

Bonustipset: Spabad året runt

För den som vill bada året runt är det spabad som gäller. Det är ett bad som är isolerat för utomhusbruk med termolock. Ett bra spabad kostar mellan 45 000 kr till 240 000 kr.

Det viktigt att besöka en butik där det går provsitta flera modeller så att de har rätt utrymme och sittdjup. Välj en etablerad leverantör som kan ge service och delar i framtiden.

www.folkpool.se finns hela sortimentet av pooler och spabad med olika tillbehör. Där finns även tips för pool- och spaköpare samt information om var närmaste återförsäljning finns.